معرفی زانو سه راهی در اتصالات لولهکشی
تنوع اتصالات فولادی مورد استفاده در صنایع لولهکشی بالاست. یکی از این قطعات زانو و سه راهی دربدار نام دارد. زانو سه راهی برای تغییر مسیر لوله یا گرفتن انشعاب از آن استفاده میشود. این اتصالات در اشکال مختلف ساخته میشوند، اما معمولاً از جنس آلومینیوم و فولاد گالوانیزه هستند. این سه راهی جزو متداولترین اتصالات مورد استفاده در لولهکشی به شمار میآید.
انواع زانو سه راهی
زانویی دربدار یا همان سه راهی به دو شکل رزوهای و پوش فیت در بازار وجود دارد. تفاوت بین پوشی فیت و رزوهای در این است که در مدل اول، لوله و سه راهی درون یکدیگر قرار میگیرند و از طریق یک عدد پیچ مخصوص به همدیگر متصل و فیکس میشوند. در نمونههای رزوهای، معمولاً لوله بهتر آببندی میشود زیرا این قطعات از شیارهای پیچی بهرهمند هستند که دو قطعه را در یکدیگر قفل میکنند. اگرچه زانوهای سه راهی رزوهای باکیفیتتر هستند و عملکرد بهتری دارند، اما نسبت به پوش فیت زمان نصب طولانیتری دارند.
کاربردهای زانو سه راهی
این سه راهیها در سایزهای متفاوت pg تولید میشوند. از این اتصالات در صنعت برقرسانی تاسیسات، برق ساختمان خانهها و ادارات و انشعابات برقهای صنعتی استفاده میشود.
زانو و سه راهی دربدار چیست؟
سه راهی یکی از اتصالات لولهکشی است که به شما کمک میکند تا دو یا چند لوله را به هم وصل کنید. نوع دربدار این سه راهی به شکل T انگلیسی است و سه لوله را به هم متصل میکند. مزیت این نوع سه راهی در وجود درب آن است که امکان بازرسی سیمکشی و کابلهای داخل لوله را فراهم میکند.
این اتصال یکی از همهکارهترین قطعات لولهکشی است و به طور گستردهای در مصارف مسکونی، تجاری و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. یک لولهکش با استفاده از یک سه راهی، میتواند جریان چند لوله جداگانه را در یک خط واحد ترکیب کند یا یک خط تأمین واحد را تقسیم کند تا انشعاب به چند منطقه مختلف انتقال پیدا کند. به عنوان مثال، با استفاده از یک سه راهی، میتوان آب خط اصلی را به سرویس بهداشتی یا آشپزخانه خانه هدایت کرد.
از این لولهها همچنین میتوان برای اتصال دو خط فاضلاب جداگانه از طریق اتصال به خط لوله اصلی استفاده کرد. در کاربردهای صنعتی، از این سه راهی میتوان برای اتصال دو لوله حامل مایعات مختلف بهره برد که در نهایت در یک جریان واحد با یکدیگر مخلوط میشوند. البته سه راهی دربدار به دلیل خروجی اضافی که دارد، برای سیمکشی برق ساختمان نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این لولهها از مواد مختلفی مانند فولاد، برنج، مس و کامپوزیت ساخته میشوند.
انواع اتصالات لولهکشی
علاوه بر زانو و سه راهی دربدار فلزی، سایر قطعات لولهکشی در دو دسته اتصالات فولادی و اتصالات پلیمری یا همان پلاستیکی قرار میگیرند. برخی از این اتصالات برای لولههای فلزی کاربرد دارند و برخی دیگر برای انواع لولههای پلاستیکی، شامل PVC، پلیآمید، پلیاتیلن و مواردی از این دست، استفاده میشوند.
اتصالات فلزی ممکن است از موادی مانند: فولاد، آلومینیوم ریختهگری، آلیاژ برنج و مس ساخته شوند. علاوه بر سه راهی، برخی دیگر از اتصالات هم در صنعت لولهکشی کاربرد دارند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
اتصالات مغزی
- مغزی یکی از قطعات مهم در لولهکشی است که دو لوله را به هم متصل میکند. این قطعه یک لوله کوچک با شیارهای رزوهای است که از دو طرف به سر لولهها وصل میشود. مغزی میتواند لولههایی با قطر یکسان یا متفاوت را به هم متصل کند، بسته به نوع مغزی انتخابی.
-
درپوش لوله
- درپوشها برای مسدود کردن خروجی یک لوله استفاده میشوند. این درپوشها میتوانند به اشکال مختلف باشند، از جمله فلزی چهارگوش و شش گوش.
-
زانو و سه راهی دربدار
- همانطور که اشاره شد، زانو دربدار و سه راهی، لولهها را به چندین انشعاب تقسیم میکنند. مزیت سه راهی دربدار این است که میتوانید کابلهای عبوری را بررسی کنید و مشکلات احتمالی را با برداشتن درب آن رفع کنید. سه راهیها به انواع مختلفی تقسیم میشوند که شامل سه راهی تبدیل، سه راهی قائم و نوع 45 درجه هستند. علاوه بر سه راهی، اتصال چهار راهی نیز موجود است.
-
بوشن و براز بوشن
- بوشنها از دیگر قطعات لولهکشی هستند که از درون به شکل کامل رزوه دار هستند و برای لولههای با شیار رزوهی بیرونی استفاده میشوند. برخی از بوشنها نیز دارای رزوهی نرینگی و مادگی هستند که کاربردیتر هستند. بوشنها انواع گوناگونی دارند، از جمله بوشن روپیچ، توپیچ، بوشن تبدیل و بوشن معمولی.
-
انواع فلنجها
- در برخی شرایط خاص، از صفحات چدنی به نام فلنج برای بستن اتصالات استفاده میشود. این فلنجها در لولهکشی کاربرد گستردهای دارند.